Werkvloer amper veranderd door #MeToo

Een jaar nadat de #MeToo-discussie is losgebarsten, is er op de Nederlandse werkvloer niet veel veranderd. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen (LVV). Bijna negen op de tien vertrouwenspersonen constateert dat werkgevers geen extra preventiemaatregelen hebben genomen. De bereidheid om misstanden te melden nam evenmin toe: er zijn nauwelijks meer meldingen binnengekomen dan andere jaren over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Als werknemers toch op een vertrouwenspersoon afstappen, gaan de klachten in 95 procent van de gevallen over seksueel getinte opmerkingen en grappen; in 70 procent ook over ongewenste aanrakingen. In 8 procent over aanranding en 5,6 procent over verkrachting.

Heeft de #MeToo beweging dan helemaal niets veranderd? Toch wel, blijkt uit het onderzoek. Als vertrouwenspersonen een melding binnenkrijgen, voelt zes op de tien zich meer dan voorheen gesteund door de leidinggevende van het slachtoffer. Vier op de tien ziet ook dat de leidinggevende dan vroeger vaker actie onderneemt. Sommigen praten met het team (en vragen daarvoor advies bij de vertrouwenspersoon), de dader of het slachtoffer.

Lees het hele artikel uit de Volkskrant.