Zin in seks geen mannending

In de rubriek 180 graden (Volkskrant Opinie, 15 december 2018): Seksuoloog Jelto Drenth (72) veranderde van mening over het verschil in lust tussen man en vrouw.

‘Zin in seks heeft niets te maken met sekse. Mannen kunnen net zo goed als vrouwen weinig zin in of angst voor seks hebben. Daarom zeg ik: je hebt mensen met veel zin in seks en mensen die er ambivalent of onverschillig tegenover staan. De oorzaken zijn divers en hebben vaak te maken met jeugdervaringen zoals een onveilige hechting. Het kan ook zijn dat er geen probleem achter schuilgaat. Niemand is verplicht om seks belangrijk of interessant te ­vinden. Er zijn mensen die penetratie gek of eng vinden en mensen die denken: hm, lekker. Ook dat heeft niets te maken met man of vrouw zijn.

‘In elke relatie zit iets van een machtsbalans van geven en nemen. Door de stereotype opvatting dat een man seksueel actief hoort te zijn, kan hij geestelijk in de knoop raken als hij dat niet is en zijn vrouw daar kribbig op reageert; alsof hij niet zou voldoen. Soms zie je dat een partner met meer behoefte aan seks, superieur en afwijzend gedrag vertoont. Dat is voor de minder enthousiaste partner niet opwindend, en de ­onderlinge verstandhouding wordt er zeker niet beter van.’ Lees het hele artikel.