Over de ‘poenie’-verkiezing

In december 2018 werd door luisteraars van Radio 2 samen met dj Ruud de Wild het woord ‘poenie’ uitgeroepen tot nieuwe benaming voor het vrouwelijke geslachtsdeel. Maar hiermee wordt de bestaande schaamte rondom de vulva niet opgelost, betoogt Nadine Ridder.

Trouw kopte met het artikel ‘Poenie, het nieuwe woord voor vagina’. Hierin lees ik hoe radio-dj Ruud de Wild in zijn NPO Radio 2-programma De Wild in de Middag een verkiezing in het leven heeft geroepen omdat hij niet weet hoe hij de intieme delen van zijn dochters moet benoemen.

De Wild voelt zich ongemakkelijk en in plaats van dat hij bij zichzelf te rade gaat, plaatst hij het probleem buiten zichzelf en wijst hij naar de terminologie. ‘Kut’ is te plat, ‘vagina’ te medisch. Hoewel we De Wild hier een typisch gevalletje van mansplaining zien uitoefenen, gaat tot mijn verbazing Elsbeth Reitzema van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers mee in deze simplistische theorie, dat er minder gemakkelijk gepraat wordt over het vrouwelijk geslachtsdeel omdat de juiste terminologie ontbreekt. Lees de rest van het artikel.