Aandacht voor seksuele fantasieën in je relatie

“Stel jij wordt opgewonden van vuile sokken, terwijl je een heel nette dame bent. Dan hoort dat ook bij jou. De aanvaarding van je fantasie is vrijheid: mógen zijn. Als je vrij bent, kun je veel beter vrijen. Daarom heet het ook vrijen: allebei mogen zijn wie je bent.”

De erotische fantasie is niet te controleren. Misschien kun je het verhaaltje iets aanpassen in je hoofd, maar de kern – de opwinding – is niet maakbaar. Eros is ook niet netjes en schoon, niet instagram-proof. Juist dat maakt het voor De Man zo’n mooi onderwerp. “Als kunstenaar wil je de wereld analyseren, wil je schoppen en waar nodig troosten. Ik wil de mensen graag van het absurde idee van maakbaarheid afhelpen.

“Ook op seksueel vlak voelen veel mensen prestatiedruk: in bed moet je het goed doen, presteren. Dat werkt verlammend; van seksuologen hoorde ik dat mijn generatie het minst vrijt van alle naoorlogse generaties. Sociale media helpen ook niet mee. Daar zie je alleen maar perfectie, de beste pose, volkomen gladde seksualiteit. Zo wordt seks louter buitenkant. Ik ken veel jonge mensen die denken: ik ben niet mooi genoeg, lekker genoeg, goed genoeg.

“Seks is universeel, daar hebben we allemaal wel ongeveer dezelfde beelden bij. Maar erotiek onderscheidt de mens van de dieren, erotiek is persoonlijk en kwetsbaar. Want je kunt niet kiezen wat jou opwindt. Daar heb je niets over te zeggen.”

Lees het hele artikel over het boek “Yes, please!” van Lucas de Man en Marielle de Goede in Trouw