Waarom vrijen pubers in het fietsenhok?

“Seksualiteit is niet een soort afgebakend iets dat zit ingebakken in ons lichaam”, zegt promovenda Willemijn Krebbekx. Seksualiteit wordt ook gevormd door vriendschappen, de dynamiek in de klas, de manier waarop volwassenen over seks praten.

Vijftien maanden liep de antropoloog rond op vier middelbare scholen in Nederland. Ze zat bij de lessen, kletste met de leerlingen, interviewde pubers en hun leraren en onderzocht hoe de lessen seksuele voorlichting worden gegeven. Vandaag hoopt ze aan de Universiteit van Amsterdam te promoveren op haar onderzoek.

“Jongeren praten en denken enorm veel na over seks”, zegt Krebbekx. “Alles wat ze doen bespreken ze met vrienden. De school is de plek waar dat gebeurt, waar ze elkaar ontmoeten.” Haar onderzoek laat zien dat seksualiteit een rol speelt in het opbouwen van vriendschappen en dat de manier waarop jongeren en volwassenen kijken naar en praten over seks samenhangt met oordelen over etniciteit en diversiteit. Link naar het hele artikel uit Trouw.