Onderzoek ‘Omgaan met lichamelijkheid en seksualiteit in de sport en LO’

De commissie De Vries publiceerde in december 2017 een rapport over seksuele grensoverschrijding in de sport. Eén op de acht jongeren maakt het mee in de context van sport. De commissie deed aanbevelingen waaronder ‘het ontwikkelen van seksuele integriteit door sportbegeleiders’. Maar wat is seksuele integriteit eigenlijk? En welke competenties moet je daarvoor ontwikkelen? Daar gaat dit onderzoek over. Mogelijk gemaakt door subsidie van het FWOS.

Deel 1 van het onderzoek betreft een literatuurstudie naar een definitie en competenties m.b.t. lichamelijke en seksuele integriteit in de sport en LO. Link naar een eerste publicatie van de literatuurstudie.

Deel 2 is een Delphi-studie waarin de gevonden definitie en competenties worden voorgelegd aan jeugdtrainers, jeugdsporters, LO-studenten en LO-docenten. In drie rondes wordt consensus gezocht over betekenisvolle en werkbare elementen en competenties in de praktijk van sport en LO.

Doel van het onderzoek is: een eerste aanzet tot een brede discussie (in onderzoek, onderwijs en de praktijk) over de definitie en elementen van seksuele integriteit en het opnemen van competenties in zowel de curricula van sport- en LO-opleidingen als in taakomschrijvingen van sportbegeleiders en docenten LO. We willen met dit onderzoek bijdragen aan een veiliger sport- en beweegklimaat voor kinderen en jongeren.

Het onderzoeksteam werkt momenteel aan een onderzoeksartikel om te publiceren. Een voorproefje van de resultaten van het onderzoek kun je zien in deze presentatie die ik gaf op de Dag voor LO.

Overzicht van het trainingsaanbod

Op de werkplek
In de sport In het onderwijs
Deskundigheids-bevordering over seksuele integriteit Sport met grenzen: Vlaggensysteem* Werken met het Vlaggensysteem*
Beleid ontwikkelen t.a.v. seksuele integriteit en veiligheid Bijscholing Signaleren van grensoverschrijdend gedrag (via NOC*NSF) Girls’ Talk: seksuele weerbaarheid voor meiden van 14 tot 18 jaar

*Het Vlaggensysteem is een methodiek en pedagogische interventie om seksueel gedrag van kinderen en jongeren correct in te schatten en gepast te reageren. Het Vlaggensysteem kan tevens een hulpmiddel zijn om over seksueel gedrag van kinderen en jongeren neutraler en objectiever te communiceren binnen je team en met ouders.

Een prijsopgave voor de trainingen kun je aanvragen via het contactformulier.

Trainingen

Ik verzorg trainingen voor professionals en vrijwilligers in de zorg, de sport en het onderwijs. Hieronder een overzicht van bestaande trainingen. Ik ontwikkel ook trainingen op maat.

 

Ontwikkelen van beleid

Wil je structureel aandacht voor veiligheid en seksuele integriteit op je werkplek, bijvoorbeeld na een incident van seksueel ongewenst gedrag? Dan kan ik helpen bij het ontwikkelen en implementeren van beleid, met als doel een veilige werksfeer voor iedereen.

Ik heb verschillende artikelen gepubliceerd over seksuele integriteit in de sport en op school. Neem een kijkje in de lijst met publicaties.