Onderzoek ‘Omgaan met lichamelijkheid en seksualiteit in de sport en LO’

De commissie De Vries publiceerde in december 2017 een rapport over seksuele grensoverschrijding in de sport. Eén op de acht jongeren maakt het mee in de context van sport. De commissie deed aanbevelingen waaronder ‘het ontwikkelen van seksuele integriteit door sportbegeleiders’. Maar wat is seksuele integriteit eigenlijk? En welke competenties moet je daarvoor ontwikkelen? Daar gaat dit onderzoek over. Mogelijk gemaakt door subsidie van het FWOS.

Doel van het onderzoek is: een eerste aanzet tot een brede discussie -in onderzoek, onderwijs en de sport- over seksuele integriteit. We menen dat seksuele integriteit een pedagogische taak is van sportprofessionals en dat het ingebed dient te worden in curricula van sport- en LO-opleidingen en in taakomschrijvingen van sportbegeleiders en docenten LO.

Het onderzoeksteam heeft de volgende artikelen over dit onderzoek gepubliceerd:

Sportgericht 4, jaargang 73, pp. 7-11.

Lichamelijke Opvoeding Magazine 8, nov. 2019

Overzicht van het trainingsaanbod

Op de werkplek
In de sport In het onderwijs
Deskundigheids-bevordering over seksuele integriteit Sport met grenzen: Vlaggensysteem* Werken met het Vlaggensysteem*
Beleid ontwikkelen t.a.v. seksuele integriteit en veiligheid Bijscholing Signaleren van grensoverschrijdend gedrag (via NOC*NSF) Girls’ Talk: seksuele weerbaarheid voor meiden van 14 tot 18 jaar

*Het Vlaggensysteem is een methodiek en pedagogische interventie om seksueel gedrag van kinderen en jongeren correct in te schatten en adequaat te reageren. Het Vlaggensysteem kan tevens een hulpmiddel zijn om over seksueel gedrag van kinderen en jongeren neutraler en objectiever te communiceren binnen je team en met ouders.

Onderzoek & beleid

Wil je structureel aandacht voor veiligheid en seksuele integriteit op je werkplek, bijvoorbeeld na een incident van seksueel ongewenst gedrag? Dan kan ik helpen bij het ontwikkelen en implementeren van beleid, met als doel een veilige werksfeer voor iedereen. Ik heb verschillende artikelen gepubliceerd over seksuele integriteit in de sport en op school. Neem een kijkje in de lijst met publicaties.

Collega consulenten seksuele gezondheid NVVS

Deze collega’s kan ik van harte aanbevelen voor counseling en voorlichting:

Cornely Nijholt, Bureau Intieme Zaken, regio Brabant

Claudia van der Wel, Bureau Seksuele Gezondheid Deventer

Linda Hauer, Seksualiteitsbureau, Utrecht