Marijn de Vries over seksuele intimidatie in de sport
Ook ik heb tijdens mijn wielercarrière minder fraaie dingen meegemaakt. Zo was er de mechanieker die me regelmatig klem zette tegen de muur en me zonder reden uitfoeterde. Er was de masseur die het regelmatig voor elkaar kreeg om tijdens een massage mijn schaamlippen aan te raken. Lees haar hele column
Seksuele intimidatie komt helaas veel voor en wordt weinig gemeld, uit schaamte of omdat iemand er niet meer aan herinnerd wil worden.
Van alle klachten die in de periode 2013 tot 2015 werden gemeld bij het bestuur van een sportvereniging, was 3 procent een klacht over seksuele intimidatie en dat percentage is al jaren stabiel3. Je zou op basis van dit percentage kunnen zeggen, dat het goed gaat met de seksuele veiligheid in de sport. Maar, dat is schone schijn. Want uit onderzoek blijkt dat één op de zes sporters seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaakt, zowel tijdens sport op school4 als binnen de sportvereniging5. Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan gedrag van een medesporter of van een trainer zijn, en kan fysiek (bv. ongewenste aanraking of aanranding) of niet-fysiek van aard zijn (bv. een bericht op social media, een seksueel getint grapje of opmerking, staren of gluren). Of gedrag seksueel grensoverschrijdend is, is aan de ontvanger. Ongewenst gedrag is altijd grensoverschrijdend. Het kan variëren van iemand die te dicht bij je komt staan tot aanranding of verkrachting. Uit de verschillende studies blijkt dus een discrepantie tussen het aantal meldingen van seksuele intimidatie en het aantal mensen dat seksuele grensoverschrijding in de context van sport ervaart. Blijkbaar wordt er (veel) meer ervaren dan gemeld. De gevolgen hiervan zijn niet onderzocht, maar ze laten zich gemakkelijk raden: minder plezier in sport en/of sportuitval, en in een onbekend aantal gevallen gekwetste en beschadigde (jonge) mensen, mogelijk voor de rest van hun leven. Reden genoeg om seksueel gedrag en seksuele integriteit in het kader van sport nader te bekijken.