97% sekswerkers maakt geweld mee
97 % van de sekswerkers in Nederland heeft het afgelopen jaar één of meerdere vormen van geweld ervaren tijdens het werk. Dat blijkt uit het donderdag verschenen onderzoek naar geweld tegen sekswerkers van Soa Aids Nederland, belangenvereniging Proud en de Vrije Universiteit.
Het geweld varieert van sociale en financiële uitsluiting tot fysiek, seksueel en emotioneel geweld. Slechts een op de vijf slachtoffers heeft bij de politie aangifte gedaan. Aan het onderzoek werkten 308 sekswerkers mee.
Wetten en regels bieden sekswerkers niet voldoende bescherming tegen geweld, maar faciliteren het juist, concludeert het rapport. Met de opheffing van het bordeelverbod in 2000 introduceerden veel gemeenten een vergunningenstelsel.
Sekswerk bij vergunde bedrijven werd legaal, maar het aantal verleende vergunningen werd flink teruggeschroefd onder het mom van mensenhandel- en criminaliteitsbestrijding. Zo sloot Amsterdam de afgelopen jaren 112 ramen in een poging de Wallen schoon te vegen.
Het tekort aan legale werkplekken maakt sekswerkers afhankelijk van exploitanten, die tot wel 50 procent van de inkomsten opstrijken. Daarnaast verdwijnen velen in de illegaliteit. Ze werken vanuit huis, bezoeken klanten thuis of huren een hotelkamer. Illegale sekswerkers zijn vaker slachtoffer van geweld, maar durven er vaak geen aangifte van te doen. Ze zijn bang voor vervolging door de politie, woningbouwcorporatie of de Belastingdienst. Klanten zijn zich hiervan bewust en voelen zich daardoor vrij de grenzen op te zoeken.